plus size og retoucherede idealer
Samfund

PLUS SIZE OG RETOUCHEREDE IDEALER

Som jeg har beskrevet om mig selv og om bloggen, så startede jeg min blogger karrierer som fashion blogger. Mit fokus var plus size mode til kvinder.

Nu er det ganske vist nogle år siden, at jeg sidst har beskæftiget mig med området i blogger regi, men jeg har tænkt mig at bevæge mig ind på emnet nu. Dog i en lidt anden kontekst.

 

 

PLUS SIZE OG OVERVÆGT

Jeg har det generelt lidt stramt med begrebet plus size. Mest af alt, fordi plus size er et virkelig diffust begreb og forringet billede af realiteten.

Helt firkantet set så hører man ind i plus size kategorien, hvis man er over en str. 40. For at sætte det i perspektiv, så bruger Jennifer Lopez og Beyonce en str. 40-42. Det er begge kvinder, der bliver beundret for deres kroppe og jeg tror de færreste ville drømme om, at kalde deres kroppe plus size.

Plus size er et begreb, der er opstået i modebranchen for at dække over de kvinder, der lå uden for ‘åleslank’ stadiet. Senere hen er det blevet en måde at pynte på begrebet; tøj til overvægtige.

 

 

SIGNALVÆRDI

Jeg synes det er enormt skræmmende, at vi definerer ganske almindelige, sunde kvindekroppe som plus size. Vi har skabt en kultur, hvor kvinder knokler i træningscenteret for at komme af med deres ‘tykke’ lår og den lille delle på maven.

De tykke lår kaldes kvindelår. De har former, de er bløde og de hænger sammen med hofter som er skabt til at føde. Hvorfor skal vi skamme os over det? Den lille delle på maven kaldes hud. Det er den der gør, at man ikke revner på midten når man strækker eller bukker sig.

 

Jeg synes det er frygteligt, at vi har skabt nogle idealer, som har intet hold i virkeligheden. Det er idealer skabt på en computer i et fremragende retucheringsprogram.

Det sender et helt forkert signal. Ikke alene til kvinder og unge piger, men i særdeleshed også til det modsatte køn. Kvinders kroppe er blevet en genstand. Kvinder kommenterer og vurderer frit hinandens kroppe og det sender et signal om, at mænd har tilladelse til det samme.

 

PLUS SIZE & RETOUCHEREDE IDEALER
Photo by Meg Gaiger

 

BALANCE

Så hvad med, at vi kalder en spade for en spade og en skovl for en skovl?

Overvægt handler om en krop der vejer for meget. I min optik; en krop der ikke er i balance. Jeg er overvægtig i ekstrem grad. Mit hjerte, min lever osv. fungerer som det skal, men realiteten er stadig, at min krop ikke er i balance.

For mig handler det ikke om at være sund eller usund. Du kan sagtens være tynd og så være usund, og du kan have ekstra fedt på kroppen og være sund. Det handler om balance.

Så lad os smide plus size af helvede til. Lad os i stedet fokuserer på det som det hele handler om; balance. Kig på din krop i spejlet, ser du den som den rigtig er?

Eller står du og sammenligner den med idealet? Det helt forskruet urealistiske ideal.

 

 

Elsk din krop!

Jeg har brugt rigtig mange timer på at hade min og ved I hvad? Det er spild af tid og kræfter. Du bliver ikke lykkelig af det.

Please follow and like me:

2 kommentarer

 • Stine

  For det første – det billede du har brugt her. AV!!

  Når det så er sagt, synes jeg virkelig det er tankevækkende det du skriver, men jeg giver dig ret.
  Jeg tror der er rigtig mange steder vi, som samfund skal rette op, hvis små piger ikke skal vokse op i en verden, hvor det kun er de piger de ikke har noget sul på kroppen, kan betegnes som smukke, stærke og succesfulde kvinder.

  Hvis det stod til mig, bør man lære om det allerede i de små klasser. Hvorfor er det at nogen er åleslanke, hvor andre bare er mere tæt bygget? Og virkelig forstå, at der altså intet er i vejen med nogle af delene. Så længe der er balance, som du selv er inde på.
  På den måde tror jeg måske de vil få en bedre selvforståelse, og en bedre accept af hvem de er.

  Desuden har medierne, uden tvivl, også en kæmpe finger med i spillet. Måske endda den største.
  Hvis de dog bare tog ganske almindelige kvinder med i alle modebladene, og skar ned på alt det photoshop. Hvis man i film og tv-serier tog flere kvinder, der har lidt ekstra på sidebenene, og gav dem de bærende, stærke hovedroller – så har flere yngre piger, flere kvinder de kan spejle sig i, og se op til. Og så kan det være de vokser op i en verden, hvor de rent faktisk ikke hader sig selv, når de kigger dem i spejlet.

  • sisskristine

   Jeg tror du har fat i noget virkelig centralt, i forhold til hvor stor en indflydelse medierne har. Buttede og tykke kvinder udstilles ofte som ‘klassens klovn’ i film og serier. Det er ofte dem der er sjove og lidt kiksede. Hvorfor? Hvorfor er det ikke også de kvinder som er karrierekvinder, har et godt parforhold, er en god mor, den smukke veninde o.s.v.?
   Vi er nødt til at skabe nogle sundere idealer, så børn ser nuancer.
   Vi skal have fjernet det lighedstegn der er mellem ekstra sul på kroppen og usund.
   Overvægt som min er usund, fordi der er stor risiko for at den ødelægger mine indre organer med tiden. Men sundhed kan ikke måles i BMI, da vi alle sammen er bygget forskelligt. BMI skal fyres øjeblikkeligt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk