Kropstyper | Hvem bestemmer din?
Livsstil

KROPSTYPER | HVEM BESTEMMER DIN?

Tilbage i 2013 da jeg startede min første blog, der var det en modeblog for kvinder med ekstra sul på sidebenene. Efter 2 år lukkede jeg min blog ned, fordi jeg ikke længere følte en glæde ved at blogge.

Da jeg startede med at blogge gav det mig et boost. Det fik mig til at holde lidt af min egen krop og gav mig noget selvtillid. Men hen af vejen ændrede det sig. Det gik op for mig, at jeg stille og roligt var begyndt at passe min krop ind i en ramme, som jeg ikke selv havde sat. Det skyldes bl.a. plus size begrebet og kropstyper.

 

 

KROPSTYPER

En af de ting man arbejder meget med i modebranchen, og ikke mindst i plus size modebranchen, er kropstyper.

De mest brugte kropstyper er; pære, æble, timeglas, stolpe og isvaffel. Her kunne jeg godt give jer en udførlig beskrivelse af, hvad de forskellige typer indbærer, men jeg synes på ingen måde, at det er relevant for indlægget.

Hele bevæg grundlaget bag disse kropstype‐definitioner er, at hjælpe kvinder til at finde det tøj der klæder dem bedst. Umiddelbart virker det jo uskyldigt og egentlig yderst hjælpsomt. Lige indtil man kradser lidt i overfladen.

 

 

HVOR KOMMER KROPSTYPERNE FRA?

Jeg har flere gange undret mig over, hvor disse kropstyper kommer fra. Jeg tænker, at de er opstået i modebranchen for at have en retningslinje i forhold til design. Det gør det nemmere at designe tøj, som er brugbart for en bred målgruppe, hvis man designer det ud fra en gængs fællesnævner, som fx æbleformen.

Hvis vi så kradser lidt i den teori, så er det jeg tænker; hvem bestemmer hvad der klæder en æbleform?

 

Hvem har bestemt, at når man har den form, så er man pænest i tøj der sætter fokus på barmen og at du gerne skal skabe lange linjer, der fjerner fokus fra din mave?

Er der en designer der har tænkt; ‘jeg er sgu æbleformet og jeg ved det her klæder mig. Den viden vil jeg gerne give videre.’? Jeg er måske fordomsfuld, men umiddelbart tænker jeg; næh. Jeg tror mere på, at der har stået en flok designere i alverdens former og farver, som har tænkt; ‘det synes VI ser pænt ud, så den ide sælger vi sgu lige på verdensplan’.

Hvorfor skal de bestemme, at alle kvinder skal stræbe efter at deres ben skal se så lange ud som muligt? Siden hvornår blev korte ben grimme? Hvem bestemte lige det?

 

KROPSTYPER | HVEM BESTEMMER DIN?

 

VORES KROP, VORES VALG

Jeg husker stadig tydeligt, hvordan det var at blive teenager, hvor kroppen begyndte at forandre sig. Mand, hvor har jeg tit stået i et prøverum med det her virkelig lækre stykke tøj, taget det på og så tænkt; ‘hvad fanden skete der lige der?’. For når først det pågældende stykke tøj kom på, så det slet ikke ud, som på bøjlen.

Jeg har tit stået i et prøverum med tåre i øjnen og forbandet min tykke mave, min flade numse og store bryster langt væk. Det er der, hvor man får ‘hvis bare..’-tanken. I kender den sikkert også. Det er der hvor man tænker; ‘hvis bare jeg havde bryster som min veninde. Hvis bare jeg var tynd..’. Jeg kunne fortsætte i en uendelighed.

 

Efterhånden som jeg er blevet ældre, har jeg brudt med mange normer når det kommer til påklædning. Fx har jeg altid en top på. Om sommeren har jeg sjældent noget ud over, men ellers har jeg en t-shirt eller en trøje ud over. Jeg har tykke arme og skulle jeg følge eksperternes råd burde jeg skjule dem. Jeg har ofte også noget på, som sidder stramt over min mave. Igen hvis jeg skulle følge eksperternes råd skulle jeg have noget der sad stramt under brystet og løst over maven for at fjerne fokus fra ‘krise‐området’.

 

Men ved I hvad? Det er dælduleme min krop!

 

Så hvad ret har eksperterne til at fortælle mig hvad der klæder mig? Hvad ret har de til, at kalde min krop for æbleformet? Min krop er Sissel-formet, hvis den skal have noget label!

Jeg er 32 år nu og de sidste 20 år har jeg brugt energi på at lære, hvad der klæder mig og hvad der ikke gør. De seneste 5 år har jeg brugt energi på at lære, at sortere mellem hvad jeg har det godt i og synes klæder mig vs. hvad andre synes jeg bør gå klædt i.

 

Brug din sunde fornuft. Lad hver med at lade eksperter sætte din krop i bås!

 

 

Please follow and like me:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk