en ting jeg ville fjerne fra verden
Udfordring

EN TING JEG VILLE FJERNE FRA VERDEN

Dagens indlæg om en ting jeg ville fjerne fra verden hvis jeg kunne, handler om misundelse.

Min første ide til dette indlæg var betydelig anderledes. Jeg har dog gjort mig rigtig mange tanker om, hvilket emne der var vigtigt og hvorfor.

 

 

TO FORMER FOR MISUNDELSE

Lad os først kigge på den overordnet definition af misundelse;

aggressive, hadefulde følelser, evt. iblandet sorg og afmagt, rettet mod én, der besidder noget, man selv gerne ville have, fx materielle goder, personlige eller sociale egenskaber.

– Den Store Danske, Gyldendal

 

I min verden findes der to former for misundelse. Der er den aggressive, hadefulde slags, hvor man ikke under den anden person det de har. Man misunder fx det gode job og mener at man selv fortjener det mere.

Så er der den form, hvor det bliver en drivkraft til forbedring og læring.

Da jeg var i min første lønnet praktik under uddannelsen til pædagog, der var der en støttepædagog tilknyttet den stue jeg arbejdede på. Hun havde en fantastisk evne til at skabe ro omkring sig og hun hævede aldrig stemmen. Den evne beundrede og misundte jeg hende virkelig.

Jeg satte mig derfor for, at observerer hendes måde at skabe relationer med børnene på. Jeg ville lære af hende.

Det er den form for misundelse, som jeg synes er god. Den driver én mod at forbedre og udvikle sig selv uden, at man mener den anden ikke fortjener det de har eller besidder.

 

HVORFOR JEG VIL FJERNE MISUNDELSE

Jeg føler, at misundelse er roden til rigtig meget ondt.

Den form for som er aggressiv og hadefuld kan hurtigt blive farlig. Det er den form for misundelse, som kan drive mennesker til at gøre syge ting.

Jeg tror personligt også, at det er denne form for misundelse, som ligger til grund for rigtig meget mobning. Min erfaring er, at mange der mobber ofte gør det, fordi de selv har en enorm usikkerhed. Nogle vælger derfor, at gå til ‘angreb’ mod personer, som de ser besidder evner, som de selv ønsker at besidde.

Jeg har på et tidspunkt arbejdet sammen med en, som ikke var specielt god til at læse børn og deres adfærd. Det forsøgte hun at skjule ved at gøre os andre til dem der ikke var fagligt kompetente.

Hun gik til forældrene og udtrykte bekymring omkring deres barn for at fremstå mere faglig kompetent end os andre. Hun ville gerne have det til at fremstå, som om at hun havde set ‘faresignalerne’ før os andre. Det betyder så også, at vi andre måtte berolige nogle forældre bagefter, som pludselig havde fået følte tvivl omkring deres egen forældreevne.

Nå vi snakker om mennesker, der på den måde bliver grænseløse i deres søgen på at være bedst, dygtigst, smukkest, rigest o.s.v. så snakker vi om en tikkende bombe. På et eller andet tidspunkt, så vil den form for misundelse få konsekvenser.

 

Så derfor, så vil jeg gerne rydde verden for den form for misundelse. Jeg vil gerne skåne verden fra mobning og anden form for ødelæggelse, som denne misundelse bærer med sig.

Please follow and like me:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk